Interklrark News

ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Όταν τα θέματα ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους και ειδικότερα σε εκείνους με περονοφόρα οχήματα άρχισαν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις επινοήθηκαν και επιστρατεύτηκαν προϊόντα όπως οι φάροι, τα  back-up alarm, οι σειρήνες  και αργότερα οι κάμερες για την όπισθεν. Τα ατυχήματα, ναι μεν, περιορίστηκαν σημαντικά αλλά όμως συνέχισαν να συμβαίνουν για λόγους που θα αναφέρουμε παρακάτω. Έτσι φτάσαμε στην δημιουργία και την χρησιμοποίηση ενός πιο εύχρηστου και αποτελεσματικού προϊόντος που λέγεται «μπλε / κοκκινα φώτα ασφαλείας»

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;

Όλα τα γνωστά, εύκολα αναγνωρίσιμα – και υποχρεωτικά σήμερα πια- προϊόντα ασφαλείας, φάροι, back-up alarm, είναι μεν αποτελεσματικά αλλά τα μπλε φώτα διαθέτουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που αυξάνει εντυπωσιακά τα επίπεδα ασφάλειας που προσφέρει ένα τέτοιο πακέτο ασφάλειας σε ένα περονοφόρο: τα μεν παραδοσιακά μέσα ασφαλείας (φάρος,  back-up alarm) προειδοποιούν τόσο έντονα που στο τέλος γίνονται ενοχλητικά και οι χειριστές οι ίδιοι φτάνουν κάποιες φορές στο σημείο να τα αποσυνδέουν. Κάποιοι άλλοι, χειριστές και πεζοί, συνηθίζουν τόσο πολύ τους προειδοποιητικούς ήχους και τις περιστρεφόμενες φωτεινές ακτίνες που στο τέλος δεν αντιδρούν πια καθόλου σ’ αυτά.  Τα μπλε φώτα από την άλλη μεριά προσφέρουν έντονη αλλά όχι ενοχλητική προειδοποίηση, είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα στον πεζό και γίνονται αμέσως αντιληπτά, και το κυριότερο, παρέχουν στον πεζό ξεκάθαρες πληροφορίες για το ότι κατευθύνεται προς το μέρος τους ένα περονοφόρο, την κατεύθυνση από την οποία έρχεται, την ταχύτητα και κατ’ επέκταση προς τα πού να μετακινηθεί για να μην έχει ατύχημα και πόσο γρήγορα πρέπει να το κάνει αυτό. Για όλους αυτούς τους λόγους που τα καθιστούν τόσο εύκολα αντιληπτά ακόμα και όταν οι χειριστές ή οι πεζοί είναι αφηρημένοι ή έχουν την προσοχή τους στραμμένη αλλού, τα μπλε φώτα είναι ένα προϊόν που οι εργαζόμενοι όχι απλά αποδέχονται αλλά, πια, απαιτούν την εγκατάστασή τους στα περονοφόρα. Και επειδή τελικά προσφέρουν τόσα θετικά αποτελέσματα και αυξάνουν θεαματικά την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, τα μπλε φώτα, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και της διοίκησης.

 

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΕ/ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η λειτουργία τους είναι απλή αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική: τα μπλε φώτα ρίχνουν μια μπλε ακτίνα στο έδαφος μπροστά ή πίσω από το περονοφόρο όσο αυτό είναι σε λειτουργία. Οι μπλε ακτίνες επιτρέπουν στους χειριστές να δουν που βρίσκονται τα άλλα περονοφόρα που κινούνται ταυτόχρονα στον χώρο ακόμα και αν αυτά είναι πίσω από γωνίες ή σε στενά μέρη χωρίς μεγάλη ορατότητα. Το φώς που βλέπει ο χειριστής αυτόματα θα του δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για το από πού έρχεται το άλλο περονοφόρο, που πηγαίνει, πόσο μακριά είναι και πόσο γρήγορα κινείται. Έτσι μπορεί άμεσα να πάρει αποφάσεις . Το ίδιο ισχύει και για τους πεζούς γιατί ακόμα και αν τριγυρνούν στον εργασιακό χώρο απορροφημένοι από τα έγγραφα που κρατούν ή από την οθόνη ενός κινητού ή ενός φορητού τερματικού θα μπορέσουν να αντιληφθούν το έντονο μπλε φως στο έδαφος που πλησιάζει προς το μέρος τους και θα έχουν αρκετό χρόνο να αφυπνιστούν και να μετακινηθούν γρήγορα μακριά από την πορεία του επερχόμενου οχήματος. Και υπάρχουν πολλές καθημερινές ιστορίες για το πώς αποφεύχθηκαν τραυματισμοί, συγκρούσεις ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα με την συμβολή των μπλε φώτων!

ΠΟΣΑ ΜΠΛΕ/ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΩΤΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ;

Πολλοί χειριστές επιλέγουν να βάλουν επιπλέον μπλε φώτα και στο πίσω μέρος του  περονοφόρου τους ώστε να διαθέτουν το ίδιο προειδοποιητικό σύστημα όταν κινούνται με την όπισθεν. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό βέβαια γιατί η ορατότητα είναι περιορισμένη όταν το όχημα κινείται προς τα πίσω και άλλωστε πολλά ατυχήματα συμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις όπισθεν κίνησης. Γιατί μπορεί θεωρητικά να λέμε ότι οι χειριστές γυρίζουν και κοιτάνε προς το μέρος που κινούνται αλλά στον πραγματικό κόσμο αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ακόμα όμως και αν οι χειριστές είναι προσεκτικοί υπάρχει η πιθανότητα κοιτώντας πίσω να μην διακρίνουν κάποια εμπόδια. Έτσι για να βελτιστοποιήσουν το αποτέλεσμα επιλέγουν να τοποθετήσουν φώτα ασφαλείας μπροστά και πίσω και μάλιστα κάποιες φορές και διαφορετικών χρωμάτων, μπλέ μπροστά και κόκκινο πίσω. Αυτή είναι μία λύση που βοηθάει όλους να διακρίνουν ποια μεριά του περονοφόρου έρχεται προς το μέρος τους.

Όταν εγκαθιστούμε δύο διαφορετικά φώτα σε ένα περονοφόρο – ένα μπροστά και ένα πίσω – είναι καλό να συνδεθούν έτσι ώστε μόνο το αντίστοιχο φως να ανάψει στην κάθε κίνηση (μπροστά ή πίσω), αν βέβαια αυτό είναι εφικτό στο συγκεκριμένο όχημα. Το να συνδεθούν ώστε να είναι συνεχώς αναμμένα δεν συνίσταται γιατί προκαλεί γενικά σύγχυση στον εργασιακό χώρο. Άλλωστε ένα μόνιμα αναμμένο φώς συνηθίζεται και στερεί από τον εργαζόμενο την αντίδραση που υποτίθεται ότι πρέπει να έχει σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο και που είναι αυτή που του προσφέρει την ασφάλεια. Το να βλέπει λοιπόν ο εργαζόμενος μόνιμα αναμμένο το φως του περονοφόρου μοιραία θα τον οδηγήσει να το αγνοήσει ακόμα και την στιγμή που θα χρειαστεί να αντιδράσει.

ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Για να αποκομίσουμε τα περισσότερα δυνατά θετικά αποτελέσματα από τα νέα φώτα του περονοφόρου μας θα θέλουμε προφανώς αυτά να φωτίζουν το έδαφος όσο το δυνατόν πιο μακριά από την μπροστά άκρη του οχήματος ενώ προφανώς επιθυμούμε  και το ίχνος στο έδαφος να είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινό. Προτείνεται το φως να σημαδεύει το έδαφος σε μια απόσταση μπροστά από το περονοφόρο αρκετή για να  δίνει στους πεζούς αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν στην προειδοποίηση και να βγουν από την πορεία του επερχόμενου κινδύνου. Θα θέλαμε επίσης να σιγουρέψουμε ότι η απόσταση της ακτίνας είναι σταθερή σε όλα τα οχήματα ώστε οι πεζοί να μπορούν πάντα να υπολογίζουν επακριβώς την απόσταση του περονοφόρου. Οποιαδήποτε απόσταση και αν επιλέξετε θα πρέπει το ίχνος στο πάτωμα να είναι πάντα φωτεινό και ευδιάκριτο.

ΤΥΠΟΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΌΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΦΩΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τα φώτα ασφαλείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τύπους οχημάτων και όχι μόνο τα περονοφόρα. Στην πραγματικότητα κάθε όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με ένα μπλε φως ασφαλείας. Περονοφόρα αντίβαρου, παλετοφόρα, reach trucks, ελκυστές διαφόρων τύπων (αυτοί που σέρνουν τρέιλερ, άλλοι που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια για μεταφορά αποσκευών κλπ), οχήματα γκολφ και πολλά άλλα οχήματα μπορούν να εξοπλιστούν με μπλε φώτα ασφαλείας. Τα φώτα αυτά  προσφέρουν ασφάλεια στα οχήματα εκείνα που είναι γενικά μικρά σε μέγεθος, αρκετά γρήγορα και κινούνται αθόρυβα επειδή τα καθιστούν εύκολα αντιληπτά. Μια σχετικά καινούργια εφαρμογή είναι σε γάντζους που κρέμονται από γερανούς. Όταν στοχεύουν στο έδαφος το μπλε φως μπορεί να δείξει που βρίσκεται η γάντζος ή προς τα πού κατευθύνεται που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς. Έτσι μπορεί ο πεζός να φύγει από το σημείο εκείνο πριν ο γάντζος ακουμπήσει κάτω.

Κλείνοντας, πρέπει να τονιστεί ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι προκειμένου να αυξήσουμε την ασφάλεια σε έναν εργασιακό χώρο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμούς προϊόντων. Μπορεί τα μπλε φώτα να είναι αποτελεσματικά αλλά γίνονται ακόμα αποτελεσματικότερα με την χρήση του  back-up alarm. Και μπορεί ο φάρος να είναι ένα προϊόν που δηλώνει με έντονο τρόπο την κίνηση του περονοφόρου σε μια αποθήκη αλλά είναι πολύ καλλίτερα να υπάρχει και το μπλε φώς που ενεργοποιεί την προσοχή του πεζού.  Αλλά το πολύ πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι όλες αυτές οι ωραίες λύσεις, όσο έξυπνες και αν είναι, δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση το εκπαιδευμένο προσωπικό που ακολουθεί κανόνες και διαδικασίες. Γι αυτό η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση στις λεπτομέρειες είναι το κυριότερο εργαλείο για την ατομική μας προστασία και την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο γενικότερα.