Interklark News

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΑ ΣΑΣ

Ένας ευρύτατος αριθμός επιχειρήσεων, όλων των τομέων, χρησιμοποιεί περονοφόρα οχήματα. Η συμβολή αυτής της ειδικής κατηγορίας επαγγελματικών οχημάτων στην εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης είναι πολύ σημαντική:  στην  σωστή διαχείριση της αποθήκης και του στοκ, στην αυξημένη παραγωγικότητα και την ταχύτητα εκτέλεσης παραγγελιών, στην καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση  προσωπικού, στην ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους κλπ  Και ή σωστή λειτουργία των περονοφόρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την κατάσταση των ελαστικών. Τα ελαστικά είναι το σημείο επαφής του περονοφόρου με το έδαφος, αυτά κινούν το όχημα, εξασφαλίζουν την σταθερότητά του, κουβαλούν το όχημα και το φορτίο του,  το ανεβάζουν σε κεκλιμένες ράμπες.  Ας δούμε ποια είναι τα είδη των ελαστικών που χρησιμοποιούνται σε περονοφόρα:

Ελαστικά Αεροθαλάμου

Μοιάζουν πολύ με τα υψηλής αντοχής ελαστικά που χρησιμοποιούνται από τα φορτηγά αυτοκίνητα. Είναι γεμισμένα με αέρα και κατασκευασμένα από ανθεκτικό καουτσούκ. Αυτά τα ελαστικά επιμηκύνουν την λειτουργική ζωή του περονοφόρου επειδή προσφέρουν επιπρόσθετη προστασία ενάντια στους κραδασμούς. Είναι τα ελαστικά που κυρίως χρησιμοποιούνται για βαριές εργασίες σε ανώμαλα και σκληρά εδάφη σκληρούς σε υπαίθριους χώρους.

Συμπαγή Ελαστικά

Μοιάζουν με τα ελαστικά αεροθαλάμου αλλά χωρίς το «μαξιλάρι» αέρα. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από συμπαγές ελαστικό τοποθετημένο γύρω από μεταλλικά πλέγματα. Κρατάνε πολύ αλλά δεν προσφέρουν αντικραδασμική προστασία για το περονοφόρο.

Τροχοί Πολυουραιθάνης

Αυτοί είναι γενικά συμπαγή ελαστικά,  press-on, δηλαδή συμπεριλαμβάνουν και την ζάντα τους κάτι που διευκολύνει την τοποθέτησή τους στο όχημα. Χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά περονοφόρα εσωτερικών χώρων και προσφέρουν αξιόπιστη  κίνηση με μεγιστοποιημένη πρόσφυση ειδικότερα κατά το  ξεκίνημα – σταμάτημα. Αντίθετα με τα ελαστικά από καουτσούκ είναι ανθεκτικά σε γράσο και μηχανέλαια ενώ δεν καταστρέφονται και εύκολα.

Non-marking ελαστικά

Μια ειδική κατηγορία συμπαγών ελαστικών χρώματος  γκρί, κρεμ ή λευκού, που δεν αφήνουν σημάδια στο έδαφος που κινούνται. Περιέχουν σιλικόνη, κιμωλία ή αντι-οξειδωτικά για να μειώσουν την φθορά τους. Πάντως η έλλειψη άνθρακα μειώνει την λειτουργική τους ζωή κατά ένα τέταρτο. Συνήθως είναι υποχρεωτικά σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων ή σε μέρη όπου υπάρχουν ψηλά υγειονομικά  στάνταρντς. Μπορεί να μη λερώνουν τα πατώματα αλλά το καθάρισμα χρειάζεται πάντα καθώς αφήνουν σκόνη από τη φθορά τους.

Έτσι λοιπόν η επιλογή ελαστικού γίνεται με βάση τον πίνακα:

Συμπαγή

Αεροθαλάμου

Πολυουραιθάνης

Εξωτερικό περιβάλλον/ δύσκολες συνθήκες

Όχι

Ναι

Όχι

Εξωτερικό περιβάλλον/ εύκολες  συνθήκες

Ναι

Ναι

Όχι

Εσωτερικό περιβάλλον

Ναι

Ναι

Ναι

Ακτίνα περιστροφής οχήματος

Καλή

Απαιτεί μεγαλύτερη περιοχή

Άριστη

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας κατά την επιλογή του ελαστικού:

  • Η ανυψωτική ικανότητα που χρειαζόμαστε: Τα ελαστικά αεροθαλάμου γενικά ευνοούν μεγαλύτερη ανυψωτική ικανότητα
  • Εργονομία: αν το περονοφόρο  δεν έχει αμορτισέρ  τα ελαστικά με αεροθάλαμο κάνουν το οδήγημα του πιο άνετο. Αν και στις περισσότερες φορές που η εργασία είναι εξωτερική αυτό δεν ισχύει!
  • Οι οδηγίες του κατασκευαστή του περονοφόρου: Ο κάθε κατασκευαστής προτείνει τον τύπο του ελαστικού στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος και τα ελαστικά που επιλέγουμε πρέπει να έχουν την έγκριση του κατασκευαστή του περονοφόρου
  • Τα λευκά ελαστικά είναι απαραίτητα σε κάποια περιβάλλοντα αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι η ζωή τους είναι μικρότερη

Αν πάλι αγοράσουμε κάποιο μεταχειρισμένο περονοφόρο ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αξιολογήσουμε είναι και η κατάσταση των ελαστικών του.  Εκτός από τις παραπάνω οδηγίες για το πώς επιλέγουμε ελαστικά θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας και τα εξής:

  • Θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ορατή φθορά ή αν διακρίνεται  κάποιο μεταλλικό μέρος να προεξέχει  από το ελαστικό. Όταν λέμε «ορατή φθορά» εννοούμε φαγωμένο πέλμα κατά τουλάχιστον 1/3, εξαφάνιση των αυλακιών του πέλματος κλπ
  • Συνήθως ελαστικά noname  ή άγνωστης μάρκας  είναι ποιοτικά υποδεέστερα με αποτέλεσμα η φθορά τους να είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη που υφίστανται ελαστικά από κάποια  γνωστή μάρκα για τον ίδιο χρόνο χρήσης.
  • Αν γενικά το μεταχειρισμένο περονοφόρο  είναι σε καλή κατάσταση, τότε σε καλή σχετικά κατάσταση θα είναι και τα ελαστικά του.

Προϋποθέσεις για βέλτιστη χρήση των ελαστικών

Σωστή οδηγική συμπεριφορά.

Για να εκμεταλλευτούμε τα ελαστικά μας στο έπακρο πρέπει να υιοθετήσουμε και σωστή οδηγική συμπεριφορά. Πρέπει δηλαδή :

  •  να αποφεύγουμε απότομα ξεκινήματα ή σταματήματα,
  • να αποφεύγουμε το σπινιάρισμα των τροχών,
  • να μην  παίρνουμε απότομα στροφές με μπλοκαρισμένο τον έναν τροχό.
  •  να επιβραδύνουμε σε στροφές ,
  •  να ελέγχουμε τα ελαστικά μας και να τα αντικαθιστούμε όταν χάσουν το 1/3 του πάχους του  πέλματός τους
  •  να ελέγχουμε για ρωγμές  στο ελαστικό, κομμάτια που λείπουν, σκισίματα από αιχμηρά αντικείμενα (σε ελαστικά αεροθαλάμου) καθώς όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο από απότομο χάσιμο αέρα
  • να ελέγχουμε αν οι όποιες φθορές επηρεάζουν την οδήγηση δημιουργώντας αστάθεια στο περονοφόρο  ειδικά όταν είναι φορτωμένο
  • γενικά να οδηγούμε μαλακά

Σωστή αποθήκευση ελαστικών

Πρέπει να αποφύγουμε να αποθηκεύουμε τα ελαστικά για περισσότερο από μερικούς μήνες. Επίσης η αποθήκευση πρέπει να γίνεται σε ένα μέρος σκοτεινό και δροσερό, χωρίς σκόνη και λάδια ή γράσα και μακριά από ηλεκτρικές μηχανές.

Ειδικά για ελαστικά αεροθαλάμου:

Πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι η πίεση του αέρα των ελαστικών είναι στο σωστό επίπεδο. Γι αυτό πρέπει να τα ελέγχουμε κάθε μήνα. Και να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι η θερμότητα που αναπτύσσεται από το ελαστικό λόγω της τριβής ανεβάζει την πίεση.

  • Δεν πρέπει να αφαιρούμε αέρα για να μειώσουμε την πίεση όταν τα ελαστικά είναι ζεστά
  • Θα πρέπει να καλύπτουμε τις βαλβίδες με καπάκι ώστε να μην εισχωρούν σκουπίδια

Μια κλασική ερώτηση είναι: πόσο περισσότερο διατηρούνται τα συμπαγή ελαστικά σε σχέση με τα ελαστικά αεροθαλάμου; Αυτό εξαρτάται από την χρήση. Η εμπειρία λέει ένα συμπαγές για 2-3 ελαστικά αεροθαλάμου.

Η Interklark  διαθέτει ευρύ στοκ για όλα τα κινήσιμα μεγέθη ελαστικών περονοφόρων τόσο για οχήματα καυσίμου όσο και για ηλεκτρικά (reach trucks, stackers, pallet handlers). Τα προϊόντα της Interklark διακρίνονται για την συνεχώς βελτιούμενη σχέση  ποιότητας/τιμής προς όφελος του πελάτη.